Interview met de auteurs

"Kunstvlucht inspireert om zelf kunst te gaan maken"

 

auteurs-gecombineerd-met-namen2Kennismaken met het onbekende, ervaren wat je wel en niet mooi vindt en ontdekken waar je eigen talenten liggen op het gebied van kunst- en cultuur. Kunst- en cultuureducatie helpt jongeren te leren samenwerken en doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Docenten Suzanne Drabbe en Margot Ufkes, beiden afgestudeerd aan de PABO en diverse kunstopleidingen, vonden het erg jammer dat er geen kunst- en cultuurprogramma werd aangeboden op de praktijkschool waar ze werkten.

 

Suzanne en Margot besloten zelf projecten te ontwikkelen. Als snel was hier ook vraag naar vanuit andere scholen. Om de projecten op andere scholen aan te bieden richtten de docenten stichting Pro-Arts op. "Ieder jaar kozen we een andere kunstdiscipline, zoals dans, drama, muziek en beeldende kunst. Op een gegeven moment ontstond het idee voor het maken van een inhoudelijk kunstboek. Daarom hebben we Edu'Actief benaderd om te praten over het idee", aldus Suzanne.

 

Na twee jaar hard werken is Kunstvlucht geboren. Beide docenten schreven mee aan de verschillende themaboeken die nu bij Kunstvlucht horen. Margot: "Kunstvlucht inspireert om zelf kunst te gaan maken. In de themaboekjes staan veel afbeeldingen van bekende kunstwerken en op de website van Kunstvlucht staan inspirerende filmpjes en muziekstukken. Bovendien mag je in de themaboeken lekker kliederen en krabbelen." Suzanne vult aan dat Kunstvlucht daarnaast een middel is om sociale competenties te trainen zoals doorzetten en samenwerken. auteurs_1"Leerlingen worden uitgedaagd hun mening te geven over kunstwerken, maar leren ook open te staan voor de mening van een ander. Voor docenten is dit een mooie kapstok om eigen ideeën en lessen aan op te hangen."

 

Suzanne en Margot vinden het vooral belangrijk dat kunst en cultuur een vaste plek krijgen binnen het curriculum. Zelf herinneren ze zich vakken als tekenen, handvaardigheid, muziek en drama als de leukste lessen van de week. Tegenwoordig zijn ze nog steeds vaak in het theater te vinden. Om op te treden, maar ook om te genieten van optredens van anderen. Margot heeft zelfs haar eigen theatergroep opgericht. Suzanne geniet daarnaast erg van schilderen en ging onlangs voor het eerst naar opera. "Ik dacht dat ik het saai zou vinden, maar vond het eigenlijk heel erg mooi. Zo zie je maar: kunst blijft verrassen."